Στο πλαίσιο της δράσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η εκδήλωση με τίτλο «Συνδέοντας την καινοτομία με την αρχαιότητα» η οποία είχε ως στόχο την παρουσίαση της πορείας του έργου ProxiTour, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές. Τον συνολικό συντονισμό της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένων των παρουσιάσεων, των ερωτήσεων και της τελικής συζήτησης, ανέλαβε επιτυχώς ο κος Φιλήμων Καραμήτσος που αποτελεί μέλος της σύμπραξης του έργου. Τους ομιλητές αποτέλεσαν εκπρόσωποι και από τους 3 φορείς της σύμπραξης.  Πιο συγκεκριμένα, ο κος Στέλιος Γκούσκος εκπροσωπώντας την Terracom A.E. αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία του έργου, την πορεία του πρώτου έτους υλοποίησης καθώς και στους στόχους του έργου. Στη συνέχεια ο κος Κωνσταντίνος Μαγκούτης εκπροσωπώντας το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίασε τις τεχνολογίες που θα υλοποιηθούν στο έργο και αναφέρθηκε στις καινοτομίες που θα προσφέρει το σύστημα του ProxiTour καθώς και τις τεχνολογικές προκλήσεις. Τέλος η κα Ιουλία Κατσαδήμα εκπροσωπώντας το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων και η κα Αθηνά Ζωγάκη εκπροσωπώντας το Βυζαντινο Μουσείο Ιωαννίνων αναφέρθηκαν στο όραμα του έργου, στα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτού σε σχέση με το Μουσείο και στον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο αυτού.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τον προβληματισμό σχετικά με τον βαθμό εξατομίκευσης της ξενάγησης που θα μπορέσει τελικά να επιτύχει το έργο καθώς και τα πιθανά οφέλη αυτού σε μουσειακούς χώρους. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν αρχικά οι εκπρόσωποι των φορέων σύμπραξης και στη συνέχεια μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας και πολίτες που βρισκόταν στο κοινό.

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια αξιομνημόνευτη ξενάγηση στα πιο δημοφιλή εκθέματα του μουσείου, την οποία πραγματοποίησε η κα Ελένη Βασιλείου στους παρευρισκόμενους. Η ξενάγηση αφορούσε σε διαδρομή που δημιουργήθηκε και θα αποτελέσει κομμάτι της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ProxiTour.